Elke ambtenaar krijgt in de komende 97 maanden te maken met het halveren van broeikasgassen en grondstoffenverbruik: hoe ga je daar mee om? Gelukkig weten we daar al veel over! Die kennis en power deelden we 9 december samen met Duurzaam Door in de online 100MTC Beyond Zero Experience genaamd ‘De ambtenaar met lef!'. Onder leiding van André van der Zee, presentator van vele duurzame events en tv programma’s, volgden meer dan 100 ambtenaren op 9 december online de livestream van de 100MTC Powertalk en filmvertoning van Beyond Zero.

Tessa de Haas, programmaleider Circulaire Economie van DuurzaamDoor, vertelde over de lessen die zij met pioniers in de circulaire economie verzamelde om ambtenaren helpen te versnellen in de opgave. ‘Wij zijn van het leren transformeren en in de afgelopen jaren merkten we dat vooral ambtenaren een cruciale rol hebben in het versnellen van de transitieopgaves. We hebben geleerd wat werkt en wat aandacht nodig heeft en daarbij keken we naar vele pioniers en praktijkcasussen.'

Voorstelbare visie formuleren

Het goede voorbeeld van een pionier zoals Interface en de bijbehorende lessen van 100MTC in het 4C-model zijn handige handvatten voor veel ambtenaren die in de praktijk werken aan transitieopgaves en wel een duwtje in de rug kunnen gebruiken. Dit weten we ook uit een onderzoek dat we deden en al ons werk van de afgelopen 10 jaar. De crux is dat we heel snel in ons eentje in de actie schieten maar de kunst is om goed te weten waar je staat in de opgave en dat je pas beweegt als je een paar randvoorwaarden op orde hebt. Een voorstelbare visie formuleren is daarin het belangrijkste. Maar als je dat niet elke dag doet, is het wel wennen om het over een andere boeg te gooien. In dit webinar laten we zien dat het werkt.

Acties formuleren

Na een korte terugblik op ’10 jaar DuurzaamDoor' keken de aanwezigen naar de inspirerende filmdocumentaire Beyond Zero. Hierin wordt het verhaal verteld van klimaatpionier Interface dat van een zeer vervuilend productiebedrijf is getransformeerd naar een bedrijf dat nu klimaatpositief is. Charlotte Extercatte van 100MTC daagde vervolgens de ambtenaren uit om hun acties te formuleren: wat ga jij deze maand doen zodat we de klimaatdoelen gaan halen? Ter plekke werden in een Call for Action via een slimme tool de acties van de deelnemers opgehaald. ‘Deze gegevens zijn heel waardevol, daarmee leren we echt wat professionals in de praktijk meer willen doen en zo kunnen we samen leren wat ze nog meer nodig hebben om hun transitiewerk goed te kunnen doen,' aldus Charlotte. Dit verhaal in Stadszaken vertelt bijvoorbeeld het verhaal van een ambtenaar als meewerkend voorman in Zeeland.

Krachtsessies

Deelnemers werden niet alleen uitgedaagd om een actie te formuleren, ze zijn ook welkom bij een van de Krachtsessies in de 96e tot en met de 94e maand! ‘Wat we mee willen geven aan al die ambtenaren die nu al super mooi werk verrichten rond klimaat en grondstoffen is: zet visie voorop, zet in op Versnellers en Volhouden. Het werken aan een transitieopgave is niet altijd makkelijk. Het is fijn om even te kunnen sparren met gelijkgestemden en te horen hoe zij omgaan met de complexiteit en snelheid van dit onderwerp. Als DuurzaamDoor Tafel Circulaire Economie zijn we vastberaden om onze rol in het leren transformeren zo vorm te geven dat we nog meer versnellen en die klimaat- en circulaire doelen kunnen gaan halen!', aldus Tessa de Haas. 'In de krachtsessies kunnen peers met elkaar sparren en leren we weer nog meer over de praktijk. Deze lessen geven we op schaal door. Ook houden we de mensen in de Krachtsessie scherp op hun geformuleerde actie, als stok achter de deur. Mijn eigen actie? Zorgen dat we volgend jaar zo snel mogelijk 1000 ambtenaren bereiken en aanzetten tot een extra stap met dit verhaal.'

Wees welkom bij de Krachtsessies! De data en hoe je je kunt aanmelden worden bekendgemaakt via LinkedIn DuurzaamDoor en staan in de agenda op de website van 100 Months to Change.

Fantastisch om samen met Tessa de Haas, programmaleider Circulaire Economie van DuurzaamDoor, en anderen op te trekken om professionals te inspireren en te versterken in dit werk! Op naar de 1 miljoen!

Wil jij ook net als DuurzaamDoor samenwerken op de missie om veel professionals te inspireren en versterken in hun klimaatwerk? Lees hier meer over de mogelijkheden.