Wat doen pioniers waardoor zij succesvol zijn? Op 11 november was de première van de film 'Beyond Zero', een verhaal van een ondernemer die zijn organisatie -Interface- heeft weten te transformeren naar een bedrijf dat bijdraagt aan de oplossing van het klimaatprobleem. Zoals Interface dit deed, zo werkten ook andere pioniers. Uit 15 jaar ervaring weten we inmiddels dat in die werkwijze enkele cruciale succesfactoren zitten. En dat die voor elke professional toepasbaar zijn met simpele tools, in overheid, onderwijs en bedrijfsleven.
Op alle niveaus van de organisatie. Een beter klimaat begint op je werk.

Versnellen met collectieve wijsheid

Met het delen van deze ‘lessen’ van de pioniers daagt platform 100 Months To Change wereldwijd professionals uit om deze lessen te benutten en in te zetten voor een extra stap in het realiseren van de klimaatdoelen. De 4 belangrijkste lessen delen we in deze illustratie van 100MTC ambassadeur Helmich Jousma. De metafoor van het zeilen op zee komt overeen met de dynamiek van het klimaatvraagstuk en de wijze waarop je op de korte termijn met veranderende factoren om moet gaan om uiteindelijk bij die klimaatpositieve toekomst uit te kunnen komen. Die visie is beschreven als Compelling Vision. Dat kan je niet alleen, maar wel met een Changeteam. Door een Catalyst Process te ontwerpen en deze in Co-creation Sprints te realiseren, versnelt elke organisatie dankzij de collectieve wijsheid van collega’s en netwerk.  Vele pioniers en klimaatwerkers volgden dit pad.

Whitepaper met succesfactoren

Deze lessen en de bijbehorende succesfactoren en tools staan in de whitepaper beschreven. Dit whitepaper is een greep uit het in het voorjaar van 2022 verschenen boek Klimaatwerkers, te bestellen via Managementboek.